Skip to main content

Het is soms het eenvoudigst om op de bank te kruipen met de afstandsbediening in de ene hand en in de andere een kop thee. Dekentje eroverheen en nooit meer opstaan. Zeker als je slecht nieuws te verteren hebt, is het zalig om te liggen zwelgen op een warm, veilig plekje, eventueel starend naar andermans ellende (want het kan altijd erger) op TV. En dat mag. Huil vooral uit, gooi al je emoties eruit, snotter op je dekentje en slobber die thee naar binnen, met eventueel een reep chocola. Doe het maar.

Maar blijf er niet in hangen.

Uiteindelijk sta je op.

Je gaat douchen, je wast je haar. Je gooit de ramen open, zet de wasmachine aan. Je vouwt je dekentje op en kijkt in de spiegel. Je ogen staan anders dan anders, minder stralend, minder blij. Misschien staan er tranen in. Maar je kleedt je aan en gaat naar buiten. Je voelt de wind in je gezicht, de zon op je huid of juist de regen die koud op je wangen druppelt. Je haalt diep adem en je begint te lopen. Ergens heen, nergens heen – het maakt niet uit. Je beweegt. En als je weer thuiskomt, is je situatie onveranderd.

Sporten tegen depressie

Maar je voelt je beter.

En dat is de reden dat sporten zo goed is – voor iedereen. Als je blij, fit en gezond bent is het makkelijker om naar de sportschool te gaan dan wanneer je je verdrietig, bang of ziek voelt. Maar het is nog steeds net zo goed voor je, want als ik een ding zeker weet dan is het: lijf in beweging, is hoofd in beweging. Geldt dus ook voor als je vast zit met iets op je werk of als je niet goed door een creatief proces heen komt. Ga naar buiten, het liefst de natuur in. Loop naar een park, je dorp uit of langs het water.

Je hoofd is opgeruimder.

Nog beter: je trekt je loopschoenen aan en gaat een eindje rennen. Hoeft niet meteen een halve marathon te zijn (beter van niet, misschien). Het is net wat je gewend bent en wat je aankunt. Het gaat er niet om hoe hard en hoe ver, niet nú, het gaat er om hoe fijn het is. Wat telt is hoe je je steeds, elke keer als je gerend hebt, lekkerder voelt. Sterker. Als je bang en verdrietig bent, misschien wel ziek bent, kan een gevoel van verslagenheid je verstikken. Je voelt je alleen, ellendig, zwak. Waar is je kracht gebleven? Goed nieuws:

Je bent nog steeds sterk.

Krachttraining is een gamechanger voor iedereen. Sterk, fit, moe, bezorgd, gestresst, hyperactief, traag, ziek, blij, doelgericht of nooitergenszinin: het werkt voor elk mens. Niet alleen gaan andere sporten (zoals hardlopen) gemakkelijker als je krachttraining doet, je raakt ook minder snel geblesseerd. Je core wordt sterker, wat je niet alleen kunt zien, maar ook diep van binnen voelt. Je core is je kern, je diepste plek van wie jij bent. En als je die krachtig maakt en houdt, kun je veel meer hebben.

Kom op! Neem een proefles en zie wat jij nog kunt!

Neem een proefles

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.