Skip to main content

VROUWENTIP : doe wat vaker aan krachttraining

Het is nog steeds een feit dat vrouwen voornamelijk gebruik maken van de cardioapparatuur (loopbanden,crosstrainers,roeiers,steppers) die aanwezig zijn in de sportschool en zich minder vaak bezig houden met krachtraining.
Met “cardio” verbrand ik toch de meeste calorieen en van “zware krachttraining word ik veel te gespierd en te bulkerig” is de gedachte die dan speelt.

Veel mannen hebben al moeite met de opbouw van spiermassa , laat staan vrouwen.
Je komt er niet uit te zien als een bodybuilster. Dit is een mythe en heeft te maken met de balans in hormonen tussen mannen en vrouwen.
Hormonen zijn signaalstoffen die door je lichaam worden afgegeven om allerlei zaken in je lichaam te regelen. Om spieren op te bouwen is onder andere de productie van het hormoon testosteron (ook wel het mannelijke hormoon genoemd) van belang. testosteron word zowel door mannen als VROUWEN geproduceerd.
Vrouwen produceren echter 1/15de deel van de hoeveelheid die een man hoort te produceren. Dit betekent dat het voor vrouwen veel moeilijker is om
“mannelijke” spiermassa op te bouwen. Mede gezien het feit dat vrije-testosteron in het bloed, wat daadwerkelijk zorgt voor de fysiologische veranderingen, in nog veel mindere mate aanwezig is ten aanzien van de totale productie testosteron.

Wat je vandaag de dag echter steeds vaker ziet is dat vrouwen nog minder (veel te weinig) testosteron aanmaken dan noodzakelijk is om het vrouwelijke figuur te behouden/verbeteren of dat teveel van dat testosteron wordt geconvergeert naar oestrogeen.
Dit heeft te maken met het feit dat het enzyme AROMASTASE in het hormoon ESTRADIOL, vallend in de groep oestrogenen.

Vrouwen produceren dan juist teveel oestrogeen (oestrogeen dominantie) waardoor er een disbalans ontstaat in de verhouding oestrogeen,progesteron en testosteron. Het gevolg hiervan is onder andere meer opslag van lichaamsvet op PROBLEEMZONES als benen en billen en problemen in de pre-,intra en menopauze.

Er zijn een aantal dingen die je hier tegen kan doen en daar is krachttraining er 1 van !
het betekent uitdagende gewichten en oefeningen pakken (benchpress, squats deadlift etc etc) bij de “mannelijke kant” van de sportschool waarin je het uiterste in jezelf naar boven haalt en uit je comfortzone gaat.
Dit betekent dus geen Zumba, BBB, bodybalance etc. Een ander groot voordeel van krachttraining is namelijk ook nog dat het zorgt voor EPOC (excess post-excercise oxygen consumption) ook wel “AFTERBURN” genoemd !

Dit betekent dat je rustmetabolisme zo’n 24 to 48 (en sommige onderzoeken zeggen zelfs 72 uur) na de training nog steeds verhoogd is !
Dit betekent dus dat je nog steeds calorieen verbrand in rust en niet allen tijdens de training bij langdurige frequente cardio het geval is !

Dus aan het werk dames ! Krachttraining bedoel ik dan en je kan natuurlijk ook komen BOOTcampen daar zit alles in !

Succes !

Join the discussion One Comment

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ben je geïnteresseerd in een gratis proefles of heb je een vraag?Vul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gratis proeflesMeld je aan voor een gratis proefles

Naam*
Proefles*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.