Skip to main content

Iedereen heeft in de afgelopen winter, onder andere door de feestdagen (waaronder ook pasen), wel last van overtollige kilo’s. Als je op een korte periode wilt afvallen dan raden we je aan om een gezond en goed dieet te volgen in combinatie met enkele uurtjes (minimaal2/3 keer) sport in de week. Er bestaan heel veel verschillende soorten sporten, maar wat is nu de beste sport om af te vallen? Lees hier de top 10 beste sporten om zo veel mogelijk calorieën te verbranden.

1. Hardlopen

Als je elke dag een rondje gaat (hard)lopen, dan kan dat een paar kilootjes minder betekenen. Tijdens een uur rennen ga je heel veel calorieën verbranden, waardoor het de beste sport is om af te vallen. Let wel op dat als je begint met hardlopen je juiste hardloopschoenen nodig hebt en goed sportkleding. (Runnersworld).

2. Spinning/Indoor cycling

Als je heel snel gaat fietsen dan verbrand je enorm veel calorieën. Daarom is Spinning/Indoor cycling heel goed als je wilt afvallen. Neem daarnaast ook meer de fiets in de plaats van de auto, je gaat je op een korte periode al een verschil merken. Ideaal voor een strakker lichaam en om af te vallen. Of het nu een LIVE les is of een virtuele (CycleMasters) les dat maakt natuurlijk niet uit.

Evert is master trainer bij CycleMasters

Meld je aan met korting

3. Bootcamp

Door bootcamp uit te oefenen ga je veel heen & weer bewegen, waardoor je snel afvalt. Met bootcamp verbrand je de meeste calorieën per minuut. Dat komt doordat het een intensieve sport is. Met minder intensieve sporten zoals joggen of recreatief fietsen ga je minder calorieën per minuut verbranden, maar het zijn wel inspanningen die je langer gaat volhouden. Bootcamp is een enorm populaire sport die erg goed samen gaat met hardlopen en functionele kracht oefeningen zoals squaten/lunges/pushups en sit ups. Je kan bijna in iedere stad al een bootcamp les volgen. Natuurlijk zit hier wel verschil tussen of je dit doet bij een goed opgeleide bootcamp instructeur of iemand die dit voor de lol erbij doet.

4. Crossfit

Crossfit is een snel groeiende sport om vet te verbranden, spieren te verstevigen en conditie te verbeteren. Het is een sport die meestal een 45 tot 60minuten duurt, maar het is een hele heftige sport. De hoeveelheid calorieën die je verbrandt hangt deels af van je inzet. Het is dus heel belangrijk om je hier volledig in te zetten. Bij CrossFit worden dumbells, kettlebells, tractorbanden, zandzakken, barbells, touwen gebruikt. Duwen, trekken,stoten, werpen, tillen, springen, klimmen, rennen, etc zijn grondvormen van bewegen, die de mens in de loop van zijn evolutie  heeft ontwikkeld om te overleven. We zijn in ons hoofd wel verder geëvolueerd, maar fysiek leven we nog steeds  in het stenen tijdperk. Fit worden en blijven gaat het beste, door de grondvormen van bewegen te trainen, zoals onze in onze genen is vastgelegd. Een completere training voor je lichaam bestaat niet, en er wordt op een leuke manier competitief getraind. Crossfit is een effectief core-strength programma, het versterkt de “midline (core) stability”. De trainingen kunnen aangepast worden aan de mogelijkheden en het niveau van de deelnemers (kinderen tot 100 jarigen).

5. Vechtsport

Het uitoefenen van een vechtsport is een uitstekende manier om af te vallen maar vooral fitter te voelen. Het zijn allemaal heel intensieve sporten, dus je kan hier ontzettend veel calorieën mee verbranden. Een nadeel is hier het risico op blessures, waardoor je deze sport geen uren achter elkaar kan uitoefenen. Toch is het een hele goede manier om vet te verbranden. Ook het mentale aspect komt hier om de hoek kijken. Dit is niet voor “watjes”.

6. (Rol)schaatsen/skeeleren

Skeeleren is net zoals lopen en fietsen een duursport. Dat wil zeggen dat je deze sporten lang kunt volhouden waardoor ze heel effectief zijn om af te vallen.Dit is natuurlijk wel afhankelijk hoe je lichaam is gebouwd ! Ben je een slow twitch spiertype (duur) of een iets meer van het explosieve type (fast twitch) de kortere afstand zeg maar. Een sport die je buiten uitvoert en een helm of valbescherming wel verplicht is!

7. Zwemmen

Zwemmen is een diepgaande sport waarbij je je hele lichaam voelt werken. Het is een ideale sport om alle spieren te laten werken en is het bovendien heel goed voor je gewrichten. Vooral als je blessures hebt is dit een sport die je meestal kan uitvoeren. Door zowel gewoon baantjes te trekken, als rugslag of vlinderslag te doen ga je heel wat calorieën verbranden. Het is een goede sport als aanvulling op je “normale” programma.Hierbij geldt wel dat je dit minimaal een uur doet.

8. Voetbal

Tijdens voetbal verbrand je heel veel vet doordat je grote afstanden gaat afleggen. Een wedstrijd duurt al snel een uur half gemiddeld waardoor je meestal constant in beweging bent.
Vergeet niet dat voetbal wel 1 van de meest blessure gevoelige sporten is !

9. Tennis/basketbal

Deze balsporten zijn heel kort van actie en intensief. (interval) Doordat ze in teamverband gebeuren ontstaat er meer motivatie om je meer in te zetten en om langer vol te houden.Je moet dan wel een hele wedstrijd volhouden om dit te bereiken een kwartiertje heeft natuurlijk geen zin 😉

10. Yoga

Wat veel mensen niet weten is dat je ook calorieën kan verbranden door een yogasessie. Met een intensieve yoga les (Bikram yoga) kan zo’n 400-600 calorieën verbranden in 1 uur. Je verbruikt hier zelfs meer calorieën dan een uur te snelwandelen. Yoga is niet alleen een intensieve sport, het is ook rustgevend en de yoga oefeningen zorgen ervoor dat je minder stress ervaart, ontspannen bent en beter kan slapen. Vooral poweryoga of BIKRAM yoga zijn erg goede aanvullingen op je normale sportactiviteiten.

Top 10 sporten waarmee je de meeste calorieën verbrandt !

Natuurlijk is het zo dat je de sporten die je het liefst doet ook het langst te vol houdt. Sporten met plezier is langer vol te houden dan dat je focus alleen maar ligt op afvallen.

Ga dus niet calorieen tellen maar lekker sporten en je voeding aan passen ! De regel is 80/20 dat betekent 80 procent is voeding en 20 procent is sporten!
Maar doe vooral waar je jezelf goed bij voelt en wat je leuk vindt, dan hou je het langer vol. Sport bijvoorbeeld in een groep dan is je stimulans altijd meer dan dat je alleen moet gaan sporten.

Veel succes!

3 Comments

 • Frederique schreef:

  Leuk om te lezen! Ik doe regelmatig hardlopen en ik speel voetbal, dus zo te lezen zit ik goed 🙂

 • Auke schreef:

  Ik doe hardlopen en spinning. Mooie van spinning is wel dat het heel vriendelijk is voor je lichaam kwa belasting. Hardlopen moet je inderdaad goed opletten dat je goed opbouwt en goede schoeisel en techniek.

  Kleine kanttekening qua afvallen is wel dat voeding 70% van je gewicht bepaald en 30% sport en beweging. Wil je afvallen concentreer je dan op je voeding en dan helpt het sporten vervolgens je bij het afvallen.

 • percy schreef:

  Je vergeet golfen Evert?

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.