Skip to main content

Fitbit of Fitniks?

Ik loop al wat jaren mee in de fitness- en welness industrie en zie dat er veel wordt gemeten, getest en uitgeprobeerd met verschillende instrumenten en materialen. Ik ben de afgelopen maanden al heel wat cliënten tegen gekomen tijdens workouts die een fitbit om hebben. Tijdens de workouts zie ik ( door een simpele 10 slagentest) dat de hartslag toch vele malen hoger is dan die op het display verschijnt van hun horloge.

Vandaag kreeg ik een berichtje van een mevrouw die de virtuele cycle lessen volgt van Clubvirtual bij een sportcentrum.

 

“Goedemorgen Evert, sinds 3 jaar sport ik 3 tot 4 x per week, waarvan zeker 1x per week spinnen met jou en Club Virtual. Ik vind het echt heel erg leuk. Ik had 30 jaar niks aan sport gedaan. Maar nu heb ik een vraag. Net heb ik weer gespint en het scherm gaf aan dat het calorieën verbruik ongeveer 800 was. Maar ik heb nu een fitbit en die geeft aan 200kcal. Hoe kan het verschil zo groot zijn? Ik ben nu echt een illusie armer. Ik hoop dat je het me uit kan leggen. Maar wat de uitleg ook is, ik spin gewoon door hoor. Groetjes S”

 

Nu kan het zo zijn dat ze een stuk minder hard fietst of minder de weerstand opdraait maar dat was in deze case niet het geval.

Persoonlijk denk ik dat de fitbit geen nauwkeurige hartslag meet via de pols wat ik dus al vaker mee heb gemaakt met deelnemers in workouts of wedstrijden.

De ruimte tussen het horloge en de pols geeft mijns inziens teveel speling waardoor er hartslagen missen of niet goed worden doorgegeven en er hele andere resultaten uitkomen dan wanneer je een hartslagband draagt die dichterbij het hart zit.

Polar heeft nog steeds niet voor niets voor de topatleten een hartslagmeter MET borstband die mega nauwkeurig is!

 

Wat zijn jullie ervaringen hiermee?

Ben benieuwd!

Join the discussion 3 Comments

  • Daphne schreef:

    Helemaal mee eens. Vorige week op de loopband waarbij de hartslagmeter op de loopband aangaf dat ik een hartslag van 170 had en mijn fitnit aangaf dat ik 120 had. Ik voel zeker wel het verschil en dat 120 niet juist was. Ik ga toch ook maar weer over naar een band.

  • Alma Cornelissen schreef:

    Hoi evert ik heb ook een polar band om met spinning. Idd ik heb hetzelfde als die mevrouw. Ik zit met een spinning les rond de 400 kcal. Alleen als ik er twee achter elkaar fiest kom ik aan de 800 kcal. Ik had het ook al ook al op de sportschool gehoord dat ze niet helemaal correct meten. Maar ja dat mag de pret niet drukken. Fiets toch gewoon twee keer per week en heb hem wel om. Om in de gaten te houden dat mijn hartslag niet te hoog wordt groetjes alma Cornelissen

  • Susan schreef:

    Ik gebruik ook een fitbit maar ik merkte ook dat het tijdens het sporten niet reëel gemeten werd. Ik gebruik het met name om in het alledaagse leven om een inzicht te krijgen. Na het sporten klok ik de activiteit nog extra. Als je echt op zoek bent naar een specifiek meetinstrument tijdens het sporten, is het niet geschikt.

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ben je geïnteresseerd in een gratis proefles of heb je een vraag?Vul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gratis proeflesMeld je aan voor een gratis proefles

Naam*
Proefles*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.