Fitbit of Fitniks?

HomeafvallenFitbit of Fitniks?

Fitbit of Fitniks?

Ik loop al wat jaren mee in de fitness- en welness industrie en zie dat er veel wordt gemeten, getest en uitgeprobeerd met verschillende instrumenten en materialen. Ik ben de afgelopen maanden al heel wat cliënten tegen gekomen tijdens workouts die een fitbit om hebben. Tijdens de workouts zie ik ( door een simpele 10 slagentest) dat de hartslag toch vele malen hoger is dan die op het display verschijnt van hun horloge.

Vandaag kreeg ik een berichtje van een mevrouw die de virtuele cycle lessen volgt van Clubvirtual bij een sportcentrum.

 

“Goedemorgen Evert, sinds 3 jaar sport ik 3 tot 4 x per week, waarvan zeker 1x per week spinnen met jou en Club Virtual. Ik vind het echt heel erg leuk. Ik had 30 jaar niks aan sport gedaan. Maar nu heb ik een vraag. Net heb ik weer gespint en het scherm gaf aan dat het calorieën verbruik ongeveer 800 was. Maar ik heb nu een fitbit en die geeft aan 200kcal. Hoe kan het verschil zo groot zijn? Ik ben nu echt een illusie armer. Ik hoop dat je het me uit kan leggen. Maar wat de uitleg ook is, ik spin gewoon door hoor. Groetjes S”

 

Nu kan het zo zijn dat ze een stuk minder hard fietst of minder de weerstand opdraait maar dat was in deze case niet het geval.

Persoonlijk denk ik dat de fitbit geen nauwkeurige hartslag meet via de pols wat ik dus al vaker mee heb gemaakt met deelnemers in workouts of wedstrijden.

De ruimte tussen het horloge en de pols geeft mijns inziens teveel speling waardoor er hartslagen missen of niet goed worden doorgegeven en er hele andere resultaten uitkomen dan wanneer je een hartslagband draagt die dichterbij het hart zit.

Polar heeft nog steeds niet voor niets voor de topatleten een hartslagmeter MET borstband die mega nauwkeurig is!

 

Wat zijn jullie ervaringen hiermee?

Ben benieuwd!

Written by

Evert van der Zee is specialist op gebied van indoor cycling, allround fitness, personal training en bootcamp. In 1975 werd hij geboren in Franeker en was hij als kind fanatiek met schaatsen en turnen. In zijn afstudeerjaar aan het CIOS behoorde Evert tot de top vijf van de beste studenten. Nadat hij een aantal jaar beroepsmilitair bij de Luchtmobiele brigade is geweest, volgde Evert de Academie Lichamelijke Opvoeding (L.O) in Zwolle.

Ben je geïnteresseerd in een gratis proefles of heb je een vraag?

Vul onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op.