Skip to main content

DIT ZIJN DÉ SPORTEN VAN 2015

Daar is-ie dan: januari. De maand waarover je had besloten dan toch écht eens de daad bij het woord te voegen. Inderdaad, we hebben het over sporten. Heb jij even mazzel: de hipste sporten van dit nieuwe jaar zijn ook nog eens verrassend leuk. Lees maar.

Door Moniek Moerland | 08-01-2015 | 13:57
Dit-zijn-de-sporten-van-2015_img500

MODELFIT CLASSES
Je hebt natuurlijk (bikram)yoga en pilates voor het broodnodige tonen en stretchen. Maar binnenkort zullen vanuit New York (Karlie Kloss is fan) ook modelfit classes overwaaien, zo voorspellen wij. Het idee van deze workout is om je niet per se modelTHIN te maken maar dus modelFIT; het staat geheel in het teken van het tonen van spieren en ledematen en het bouwen aan een sterk core body.

Aan de basis staat de Amerikaan Justin Gelband die de bijnaam The Model Whisperer heeft en bekend staat om zijn werk met Victoria’s Secret Angels. Wij namen alvast de proef op de som in dé ModelFit studio in New York, waar ook mevrouw Kloss traint. En wat blijkt: het is hartstikke do-able, ook voor de niet fervente sporter. Je bent geneigd alle oefeningen (met elastieken, hoepels, gewichtjes en meer van dat al) op high intensity training-snelheid uit te voeren maar wordt continu bevolen vooral laaaangzaam te gaan (dé truc achter die getonede body’s van de Angels). En dat maakt een modelfit-les niet alleen heel effectief, maar ook heel rustgevend. In Nederland zijn er nog geen vergelijkbare gyms met ModelFit, maar via YouTube kun je wel degelijk Justin Gelbands workouts doen. (Scrol naar beneden voor de video).

BALLET
Alles wijst erop dat ballet en barre (een combinatie van ballet, yoga en pilates, waar Doutzen bij zweert) groot worden in 2015. Ze vallen in dezelfde categorie als ModelFit als het aankomt op het tonen van lijf en ledematen. De primaballerina heeft immers het perfecte gracieuze doch getrainde lichaam, niet waar? Ook andere sporten uit je jeugd, en dan met name teamsporten, gaan trouwens een revival beleven.

HARD STRENGTH
Boot camp, gebaseerd op de trainingsroutine van het Amerikaanse leger, met intervaltraining, krachtoefeningen, circuittraining en hardlopen in de natuur, was in 2014 al een hit en verovert dit jaar alleen nog maar meer terrein. Sowieso zijn High Intensity Interval Trainingen here to stay. En willen we in 2015, zo voorspellen onze collega’s van Women’s Health, in plaats van solo trainen, weer liever in groepsverband aan de bak.

Ook de crossfit-trend, een fitnesstraining die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert, zet door. Door te tillen, gooien, duwen, trekken, klimmen, springen en rennen train je verschillende aspecten van fitheid; oa uithoudingsvermogen, kracht, flexibiliteit, snelheid en cardiovasculair vermogen. Waar je eerst nog de suburbs moest opzoeken voor een stevig robbertje cross-fitten, kun je in 2015 ook op veel plekken in de binnenstad terecht. De officieel nog niet, maar in stilte al sinds begin januari geopende Vondelgym in Amsterdam, opgericht door onze eigen Arie Boomsma, biedt bijvoorbeeld een speciale crossfit-box.

CARDIO
Bij cardio-training denk je al snel aan hardlopen en spinning. Maar het kan leuker: boksen, dansen en zelfs touwtje springen vallen ook onder die noemer. Women’s Health voorspelt dat dit jaar voor cardio-junks de triatlon het nieuwste ding wordt. En dan wel de zogenaamde sprint-triatlon of 1/8 triatlon (want het échte werk is voor de gewone mensch, met ook nog een baan, onmogelijk uit te voeren). De sprint-triatlon bestaat uit 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen.

Women’s Health voorspelt trouwens ook dat het avontuurlijke sporten dat in 2014 leek te pieken (de marathon lopen in New York, yogaretraites op Bali) dit jaar niet zozeer verbonden is aan een verre reis, maar meer met een avontuurlijke geest dichtbij huis; hardlopers gaan bijvoorbeeld ‘trail runnen’ (van asfalt naar natuur) en zwemmers kiezen het open water. Hou je het liever bij het ‘gewone’  hardlopen? Ook dat doen we in 2015 in groepsverband. Social Running wordt steeds groter dankzij running-groepen waar je je in iedere stad bij kunt aansluiten.

DIGITALE TRAINER
Tot slot doet in 2015 de digitale trainer steeds betere zaken. Met apps en YouTube kun je tussen groepslessen in heel gemakkelijk thuis aan de slag. Eén van de grootsten is de gebruiksvriendelijke Nike+ Training Club-app, waarop je meer dan 100 verschillende korte work-outs vindt, voorgedaan door Nike Master Trainers en atleten. Je kunt kiezen uit de categorieën Get Lean, Get Toned, Get Strong en Get Focused, en dan als Beginner, Intermediate of Advanced.

 

Heb jij je game plan al klaar voor 2015? Vergeet dan niet jouw goede voornemen te delen op Instagram. Wie weet sta jij dan samen met #teamELLE én Arie Boomsma op 24 januari in Vondelgym voor een exclusieve Nike Training Club Experience! Hier lees je alles over deze actie. In de nieuwe Women’s Health, nu in de winkel, vind je nog veel meer fitnesstrends voor 2015.

Justin Gelbands in actie:

Credits voor www.elle.nl

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.