Skip to main content

Eten voor een training. De een moet er niet aan denken, en de ander kan echt niet zonder. We zijn steeds bewuster met onze voeding bezig, maar wat heeft je lichaam nu precies nodig voor je workout om tot goede prestaties te komen? En hoe kun je je lichaam na je workout weer een boost geven als het gaat om het herstel van je spieren?

Pré workout
Om je energielevel wat op te peppen voor je workout, is het verstandig om iets te eten voor je begint. Het helpt je naar alle waarschijnlijkheid net even iets gemakkelijker door de training heen en je spieren hebben voldoende brandstof om er tegenaan te gaan. Let er alleen wel op dat je niet teveel koolhydraten tot je neemt, want de koolhydraten die je teveel binnen krijgt, sla je gewoon op als vet.

Sport je 1 á 2 uur na je ontbijt of lunch? Geniet dan van een omelet met vlees, vis of groenten. Of een salade of gestoomde groenten met gezonde vetten, zoals visolie, kokosolie en avocado. Heb je vlak voor je training dan nog trek, dan kun je altijd een energierijke glutenvrije snackreep eten die heel weinig suikers bevat en zeer rijk is aan vitamines en mineralen. Maar er zijn meer dingen die goed werken als snack voor een workout. Bananen staan al langer bekend als powerfruit en dit is natuurlijk niet voor niks. Een banaan heeft de perfecte combinatie van voedingsstoffen en bevat weinig vetten. Een andere optie is een bakje magere yoghurt. Mocht je wat meer tijd hebben voor je gaat trainen neem dan een beetje rijst of wat gekookte aardappelen.

Na je workout
Wat hebben de spieren nodig om zo snel mogelijk te herstellen van een zware training? Mocht je voor je avondmaaltijd sporten dan is een bord pasta met rijst en kip of ander mager vlees een goede optie. Vul dit aan met voldoende groenten en fruit en je geeft je lichaam een goede boost die het na je workout wel kan gebruiken. Als je na jouw training niet gelijk kunt aanschuiven aan de eettafel, kies dan voor veel eiwitten. Kwark is zo’n wondermiddel volgens sommige sporters. Kwark bevat precies de juiste voedingsstoffen die het herstel van je spieren vergemakkelijkt, zoals Calcium en vitamine B12. Zo houd je het wel even vol tot de volgende maaltijd.

Water
We weten allemaal dat het blijven drinken tijdens je training belangrijk is. Maar drink jij ook voldoende voor en na je virtual cyclingles? Als je voor je training ongeveer een halve liter water drinkt en tijdens de les met regelmaat je dorst lest, weet je zeker dat je je vochtbalans op peil houdt.

Gezond en gevarieerd
Wil je op een gezonde en verantwoorde manier sporten, dan is je voedingspatroon een van de belangrijkste factoren die hieraan bijdragen. Zorg er voor dat je elke dag gezond en gevarieerd eet. Zo weet je zeker dat jouw lichaam alle energie en bouwstoffen binnenkrijgt, die het nodig heeft om optimaal te presteren.

Succes met Eten en natuurlijk sporten!
Tot snel bij een leuke workout van mij

Evert van der Zee

Bron: Clubvirtual.com / Evert van der Zee

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.