Skip to main content

“JE MOET HET ZELF DOEN”

Ik ben Kristel, 36 jaar oud en moeder van vier prachtige kinderen. Na 4 zwangerschappen vond ik mijn lijf niet meer echt mooi. En kon er ook erg van balen. Tijdens mijn vierde zwangerschap besloot ik dat ik wilde gaan afvallen en wel 30 kilo. Ik wilde dit vanaf het begin op een gezonde en verantwoorde manier doen. In juni 2017 ben ik begonnen met het aanpassen van mijn leefstijl. Ik vertel hieronder het verhaal tot nu toe.

De zoektocht begon met de vraag hoe ik zo goed mogelijk kon afvallen en tegelijkertijd  een gezonde leefstijl zou kunnen creëren die ik ook nog voor een langere periode vol zou gaan houden. Ik ben eerst gaan nadenken over wat ik nodig heb om het lang vol te kunnen houden, een soort ingrediëntenlijstje, en kwam op:

  • Motivatie
  • Een  bij mij passende sport en bij mij passende eetgewoontes
  • Mijn gezin dat mij steunt in alles wat ik wil bereiken.
  • Doorzettingsvermogen

Ik ben naar  allemaal diëten gaan kijken. Er zijn er zo veel, welke past dan? Een dieet heb ik natuurlijk al wel vaker gedaan.  Dat ging dan even goed maar al snel verviel ik weer in mijn oude gewoontes. Ik wilde ook graag gewoon mee kunnen eten met mijn gezin en niet altijd iets anders. Er zitten natuurlijk wel voordelen aan die diëten want  er zitten recepten bij etc. Ik had genoeg dieetboeken in de kast die ik kon gebruiken als ik zou willen. Maar ik was op zoek naar een dieet wat ik  altijd zou kunnen volhouden.

€ 100 euro per kilo!

Het is helemaal hip om een personal trainer te nemen die jou dan probeert in shape te krijgen. Ik ging dus op zoek maar haakte snel af.  Ik ben bij iemand geweest  die € 100 vroeg per kilo. Ik dacht: ‘ Jeetje heb ik dat nodig?’. Ik zou het toch nog steeds zelf moeten doen. Weliswaar met de ondersteuning van iemand die mij soms tips en tools geeft,  maar, kom op, €100 euro per kilo..?? Dat is een hele vakantie met mijn gezin!

Door deze ervaring en omdat de kosten van een personal trainer wel behoorlijk hoog waren, heb ik toch  ook maar eens de zorgverzekeraar gebeld om te horen of  ik ondersteuning kon krijgen voor het creëren van een gezonder leven. Het enige wat ze vertelden was dat ik een paar keer naar een diëtist kon gaan. Aan een gezonder leven creëren werken ze dus helaas niet mee.  Overigens wordt een maagverkleining ( in mijn ogen het uiterste redmiddel) wel vergoed, maar aan een plan om dit voor te kunnen zijn wordt dus niet meegewerkt.

“Ik moet het zelf doen”

Toen dacht ik: “ Ik moet het toch zelf doen. Er is niemand die het voor mij kan doen.” Maar ja, ik was helemaal geen sporter. Ik had altijd wel een sportabonnement maar dan ging ik weer twee maanden en werd daarna ‘donateur’. Nu wilde ik het wel echt gaan volhouden, want ik wilde echt afvallen en in shape komen. Ik begon daarom met hardlopen onder begeleiding van de welbekende Evi . Volgens mij heb ik les 1 wel 8 keer gedaan voordat het eindelijk beter ging, maar de motivatie had ik te pakken en ik ben doorgegaan. Na een paar weken ben ik 3x in de week gaan “hardlopen”. Wat voelde ik mij blij en wat wilde ik graag elke keer weer gaan hardlopen….. Dat gevoel had ik nog nooit eerder gehad. Ik denk dat ik de stofjes endorfine, serotonine en dopamine geactiveerd heb! (lang leve google). Ik ben daar heel trots op! Ik kreeg meer energie en meer uithoudingsvermogen en daarbij zag ik er ook nog  wat kilo’s afgaan. Vervolgens ben ik rustig het sporten gaan opbouwen om blessure vrij te  blijven.  Tijdens mijn laatste zwangerschap had ik namelijk last gehad van bekkeninstabiliteit en ik wilde natuurlijk wel door blijven gaan. Ik heb er toen voor gekozen om 1 keer per week aquarobics te gaan doen naast het hardlopen. Daarnaast  heb ik voor mijzelf een haalbaar eetpatroon gecreëerd. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden voor een gezond dagmenu.  Af en toe pak ik een recept uit een dieetboek en maak hier dan mijn eigen maaltijden van. Het moeten wel recepten zijn die we als gezin kunnen eten, het moest dus wel haalbaar zijn . Bovenal vraag ik mij bij al het eten en alle snacks af of ik het nodig heb. Deze gedachtegang heeft mij erg geholpen. Ik denk dat je vooral je eigen dieet moet creëren, iets wat bij je past. Nooit meer koolhydraten eten houd ik niet vol. Altijd suikervrij ook niet (ik hou echt teveel van chocola) en ik wil ook nog weleens uit eten of een feestje vieren. Of een tv avond doorbrengen met chips en wijn. Ook eet ik liever calorieën dan dat ik ze drink. Dus de hele dag water of thee is prima, daar krijg je niks mee binnen en scheelt toch weer.

Tja en toen: op zoek naar een vervolgstap. Meer spieropbouw in combinatie met het hardlopen leek mij een goed plan. Maar hoe zit het met mijn conditie en wat kan ik überhaupt?! Deze vragen hielden  mij erg bezig.

“Sporten met Evert” (gesloopt)

Richard, mijn man,  was recent begonnen met sporten bij Evert van der Zee bij “Bootcamp Huissen”. In overleg met Evert heb ik toen samen met Richard twee keer een personal duo-training gedaan om te kijken hoe het met  mijn conditie en spierkracht was. Evert heeft  uitleg gegeven over de drie verschillende typen lichaamsbouw. En, dat als je gewoon minder naar binnen werkt  dan dat je verbrandt, je vanzelf afvalt. En ja,  zo simpel is het. Dat is de basis natuurlijk. Ik ben het daar echt helemaal mee eens. (Deze tip kostte trouwens niks;-). Na de workout was ik gesloopt, maar wat was het fijn. Tijdens de workout laat Evert je je grenzen opzoeken en motiveert je om het vol te houden.  Ik kreeg de bevestiging dat ik kon gaan starten met de groepstrainingen. En wat is het leuk om samen met je man te sporten. Echt een aanrader! Nu was het nog een kwestie van doorzetten en tijd voor mijzelf vrij maken. Hierbij heb ik vooral de steun van mijn gezin nodig. Ik werk onregelmatig en plan mijn sportmomenten tevoren al voor de hele maand in, zodat ik  weet wanneer ik kan en of ik oppas moet inzetten. Mijn lijf verandert en wat voelt dat goed! Ik sport 3x in de week bij Bootcamp Huissen. Bootcamp outside, small group, bootcamp inside en bokszaktraining: ik vind het allemaal fantastisch. Ik word steeds fitter en kan oefeningen steeds beter en zwaarder maken. Soms doe ik zelfs twee lessen achter elkaar. Wie had dat gedacht 1,5 jaar geleden! Evert is iemand die je erg motiveert om door te gaan en je aanmoedigt als je het zwaar hebt. Ik heb geen personal training meer maar zo voelen de betrokkenheid en persoonlijke benadering wel als ik sport bij Bootcamp Huissen en ik denk dat ik het daarom ook  zo goed volhoud. Ik let nog steeds op mijn voeding en zal dat altijd moeten blijven doen. En als ik een feestje heb gehad, ga ik de volgende ochtend hardlopen. Zo probeer ik het een beetje in balans te houden. Als ik uiteten ga, kies ik salade of een stukje vlees met sla en laat de frietjes staan. Zo kan je toch leuke dingen doen, maar een stuk bewuster. Ik zit nu op -25 kilo en ik ben daar erg trots op! Op naar de laatste 5!

Groeten, Kristel

JE MOET HET ZELF DOEN!
Deze foto van Kristel zegt genoeg! Commitment is the KEY!

 Juni 2017 januari 2019

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.